wersja kontrastowa
 
12 14 16

Strona główna

Z ostatniej chwili
  • W sobotę 15 września o godz. 11.30 na Rynku w Strzyżowie odbędzie się uroczyste nadanie sztandaru dla Komendy Powiatowej Policji w Strzyżowie   |   W programie m.in: złożenie meldunku Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji, podniesienie flagi i odegranie hymnu państwowego, wręczenie sztandaru, okolicznościowe wystąpienia, defilada kompanii honorowych   |   Uroczystość poprzedzi Msza św. w kościele parafialnym pw. Niepokalanego Poczęcia NMP i Bożego Ciała, która rozpocznie się o godz. 10.00   |   W ramach imprezy przewidziano także pokazy m.in.: wyposażenia pojazdów policyjnych, patroli konnych, zestawu edukacyjnego Autochodzik, motocykla Harley, a także stoiska informacyjno-prewencyjne   |   18 września br. (wtorek) podczas sesji Rady Powiatu Strzyżowskiego wręczone zostaną stypendia z Powiatowego Funduszu Stypendialnego im. J. Przecławczyka – Dąbrowskiego   |   W roku bieżącym przyznano 166 stypendiów, w tym 70 w kategorii absolwenci gimnazjów, 59 w kategorii uczniowie szkół ponadgimnazjalnych, 3 w kategorii uczniowie/absolwenci, którzy zakwalifikowali się do etapu centralnego olimpiady przedmiotowej, 32 w kategorii absolwenci szkół ponadgimnazjalnych i 2 w kategorii Absolwent Roku   |   Na sobotę (15.09) w Domu Kultury „Sokół” w Strzyżowie zaplanowano koncert pt. „Niepodległość w sercach pokoleń”   |   W programie m.in.: poezja autorstwa członków Kręgu Twórczego „Arche”, pieśni patriotyczne w wykonaniu solistów Studia Piosenki DK „Sokół” oraz koncert kapeli góralskiej „Ondraszki”   |   Ośrodek Kultury w Czudcu zaprasza w niedzielę (16.09) na film krótkometrażowy „W imię Wolności” i spotkanie „Czudec Moja Mała Ojczyzna” w ramach „Lekcji Historii”
bn_mi
bn_konsultacjes
bn_media
bn_RSO
bn_sgps
bn_bip
bn_Internetowy urzad
bn_oferty
bn_rejestr osuwisk
bn_wydawnictwa
nagrody
blank
blank
Pogoda w Strzyżowie
12 14 16
16
 

Gospodarka i rolnictwo

Nowe możliwości w zakresie sprzedaży bezpośredniej z gospodarstw rolnych

Od 1 stycznia 2017 r. obowiązuje ustawa o tzw. sprzedaży bezpośredniej żywności, wytworzonej przez rolników. Ułatwia ona sprzedaż żywności wytwarzanej bezpośrednio w gospodarstwach rolnych i pozwala na zwiększenie zysków rolników. Daje także szerszy wybór konsumentom.

Od blisko roku obowiązuje ustawa, która umożliwia rolnikom prowadzenia tzw. rolniczego handlu detalicznego, czyli potocznie sprzedaży bezpośredniej. Zgodnie z zapisami ustawy rolnik może sprzedawać to, co wyprodukuje w gospodarstwie, co pochodzi z jego chowu, hodowli i uprawy, może nie tylko sprzedawać surowce, ale i je przetwarzać. Jako konsumenci możemy więc w gospodarstwie kupić kiełbasę, ser, masło, i inne produkty. Warunkiem prowadzenia tego typu sprzedaży przez rolnika jest zastrzeżenie, że co najmniej 50 surowców wykorzystywanych w produkcji pochodzi z jego gospodarstwa, a produkty wytwarzane są własnymi siłami, tj. bez zatrudniania pracowników.

W ramach handlu detalicznego możliwa jest również sprzedaż żywności pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego przetwarzanej w sposób inny niż przemysłowy, np. wytwarzanych z mięsa surowego wyrobów mięsnych, produktów mlecznych lub produktów pochodzenia niezwierzęcego (np. dżemy, soki, chleb, ciastka) czy gotowych posiłków (potraw). Kryterium ograniczającym jest wielkość przychodów uzyskanych w skali roku ze sprzedaży bezpośredniej produktów z gospodarstwa tj. do 20 tys. zł rocznie.

W przypadku zamiaru prowadzenia przez rolnika produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (żywności mieszanej) - należy dokonać rejestracji tej formy produkcji u właściwego powiatowego lekarza weterynarii. Wniosek o wpis zakładu do rejestru należy złożyć w formie pisemnej, w terminie co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności. Natomiast w przypadku produkcji i sprzedaży żywności pochodzenia niezwierzęcego należy złożyć wniosek do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.

Sprzedaż produktów do kwoty 20 tys. zł w ramach handlu detalicznego jest nieopodatkowana. W przypadku przekroczenia tego limitu podatek wynosi 2 od obrotu (to forma rozliczenia podatku dochodowego od sprzedaży ewidencjonowanej określona w ustawie o zryczałtowanym podatku dochodowym co łączy się już ze zgłoszeniem takiej formy sprzedaży w urzędzie skarbowym).

Do produkcji żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego rolnik nie może nikogo zatrudnić, może to robić sam i przy pomocy najbliższej rodziny. Obowiązuje też limit wielkości sprzedaży żywności i produktów oraz zakres i sposób dokumentowania jej ilości, np. rolnik może sprzedać rocznie maksymalnie 148 200 sztuk jajek, 15 400 kilogramów pieczywa, 2500 kilogramów pieczywa cukierniczego, 2000 kilogramów pierogów lub 1400 kilogramów produktów mięsnych. Wielkość sprzedaży, rodzaj przetworzonych produktów oraz osiągane dochody ze sprzedaży żywności muszą być dokumentowane w postaci ewidencji dziennej sprzedaży, narastająco od początku roku. Ewidencja musi być prowadzona odrębnie za każdy rok podatkowy.

Przy prowadzeniu produkcji i zbywaniu żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego należy spełnić podstawowe wymagania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności wprowadzanej do handlu, a przede wszystkim wymagania rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm. - Dz. Urz). Przepisy te przewidują, że w przypadku gdy produkcja prowadzona jest przy wykorzystaniu pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne (np. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej), zamiast wymogów określonych w załączniku II w rozdziale II tego rozporządzenia, obowiązują wymogi określone w jego załączniku II w rozdziale III (uproszczone wymagania higieniczne). Należy przy tym podkreślić, że są to wymagania podstawowe, określające wymogi ogólne, pozostawiające dużą swobodę w ich spełnianiu.

Szczegółowe informacje na temat procesu rejestracji rolniczego handlu detalicznego można uzyskać u właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności powiatowego lekarza weterynarii lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.

[opr. i fot. W. Plezia]
Data dodania: 29-12-2017
liczba wyświetleń: 401

Pozostałe kategorie